За или против хранителните добавки?

silly-names

Много хора считат, че ако се храниш здравословно и разнообразно, нямаш нужда от хранителни добавки. Истината обаче е, че колкото и добре да се храним, няма как да се предпазим изцяло от токсините, които навлизат в тялото ни чрез околната среда. От друга страна стресът, напрегнатостта и проблемите са част от ежедневието дори и на будистките монаси. За разлика от тях обаче, ние много рядко имаме достатъчно време, за да ги обмислим и да се справим с тях „здравословно“. Модерният свят ни поглъща, правейки ни все по-разсеяни, все по-не фокусирани и все по незнаещи какво всъщност искаме от себе си и живота си.

Ако това положение ви задоволява и нямате големи изисквания по отношение на физическото, емоционалното и менталното си здраве – ОК – значи може да не четете по-долу и да продължите с начина на живот, който водите до момента.

Ако обаче искате да изпитате пълната мощ на тази уникална и безгранична машина – човешкото тяло и ум, то хранителните добавки са нещо, което много ни помага по пътя към високото качество на живот.

Да, хранителните добавки няма да ни решат житейските проблеми, но определено могат да ни помогнат по-лесно да се справим с предизвикателствата на модерния свят, независимо дали става дума за физическо, ментално или емоционално здраве.

Ако все още мислите, че хранителните добавки са нещо неестествено, вземете за пример племената, имащи най-дълга продължителност на живота  в света или тези, за които болестите са табу. Ако се задълбаете в известните за живота им данни, ще откриете, че всяко от тези племена, освен някакъв специфичен хранителен режим, има и някаква „отвара“, която е характерна за даденото племе. И обикновено тази отвара има съвсем точни съставки, количества и комбинации, които „спомагат на тялото и духа да постигне висини“.

Да, разбира се, че може да живеем без хранителни добавки, но ако искаме да оползотворим максимално своя капацитет е добре да добавим в менюто си съставки, които могат значително да повлияят за по-оптималното ни състояние.

Това мнение се подкрепя и от Dave Asprey – един от най-добрите експерти по biohacking – оптимална продуктивност, физическо и ментално здраве в света. Той отива даже по-далеч, като препоръчва всеки да опита поне веднъж някаква психотропна субстанция, която да го отведе извън пределите на съзнанието му и да изпита безкрайния капацитет и мощ на ума, енергията и физическата си сила. Само така, смята той, човек е в състояние да осъзнае какви са реалните възможности, които може да развие и така да се стреми към тях всеки ден! Защото ако не си наясно на какво е способно тялото и умът ти, как може да се стремиш към него? Как изобщо може да предположиш, че капацитетът ти е в пъти по-голям от това, което си мислиш? Разбира се, това трябва да бъде единичен експеримент, след който употребата на такъв вид стимуланти трябва да се прекрати или да се използват много рядко и в много малки дози.

Дозата прави отровата!

При препоръката си за използване на хранителни добавки, нека обърна внимание, че те са нож с две остриета. Неправилните добавки могат понякога да предизвикат лоши последици, но правилните могат многократно да повишат качеството ни живот, дори и ако храненето ни е перфектно. Ето защо, винаги избирайте такива добавки, които са най-близо да натуралното си състояние и ако имате съмнения по отношение на това дали да вземете или не даден суплемент – по-добре не го взимайте преди да се информирате достатъчно добре дали ви е необходим.

Също така е препоръчително добавките да се взимат по отделно, а не под формата на мултивитамини поради две основни причини:

  • При мултивитамините обикновено има голяма доза от едни елементи (например А или В6) и недостатъчна от други (например Д3). По този начин ние не си набавяме достатъчното количество от важни елементи, въпреки, че на етикета може да е описано, че мултивитамините обхващат целия спектър от необходими елементи;
  • Недобро качество – много често при мултивитамините не се обръща голямо внимание на качеството на всеки елемент. Някои са в добре усвоима форма, но други – не. Вземайки добавките отделно, вие можете много по-добре да се информирате за това дали конкретната добавка е във формата, която е най-добре разградима за човешкия организъм.

Добавките, които ви представяме тук са на американската компания CaliVita. Тя е една от много малкото компании в света, гарантиращи изключително високо качество на произвежданите от тях хранителни добавки. Притежава едни от най-стриктните сертификати за качество в света и предлага продуктите си на много добро съотношение цена-качество-количество.

Нашата препоръка е да разгледате продуктите и да прецените кои от хранителните добавки да включи в режима си, като се съобразите с начина си на хранене и начина си на живот. Спортистите например се нуждаят повече от някои добавки, отколкото хора, които нямат толкова висока двигателна активност и нужда от възстановяване. Но определено, профилактичният прием на добавки повлиява изключително ползотворно дейностите в организма на всеки един човек – енергията се повишава, усещането за емоционален и ментален контрол се подобрява, от където се вдига и нивото на цялостното ви качество на живот!

Като основни добавки, които препоръчваме и е добре да се приемат от всички са – витамин Д3, витамин С и пробиотици.

Оставете коментар :)

*